Продавець Фильтры для воды розвиває свій бізнес на Prom.ua 7 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
149 відгуків
Просите скидку тут... И дастся вам!Купить со скидкой
+380 (97) 062-71-30
0 (800) 21-14-03
filtration.ua. Бытовые и промышленные фильтры для очистки воды
Кошик

Якість води

Якість води

Знаючи конкретні характеристики конкретної води можна за допомогою фахівців підібрати методи поліпшення якості води, вирішити всі проблеми, пов'язані з водою.

Популярно про якість води

Згідно діючим стандартам, питна вода (і водопровідна в тому числі) повинна бути безпечна в епідеміологічному, радіаційному відношенні, нешкідлива за хімічним складом і мати сприятливі органолептичні властивості. Якість води визначається цілим рядом показників (вміст тих чи інших домішок), гранично допустимі значення яких задаються відповідними нормативними документами. В Україні з 1984 року діють норми ГОСТ 2874-82 "Вода питна. Гігієнічні вимоги, контроль за якістю", а також затверджені Міністерством охорони здоров'я України ДСАНПІН "Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання", реєстраційний № 136/1940 від 15.04.97 р.

Знаючи конкретні характеристики конкретної води можна за допомогою фахівців підібрати методи поліпшення якості води, вирішити всі проблеми, пов'язані з водою.

В даному розділі, складеному на підставі перерахованих вище чинних нормативних документів, ми хотіли познайомити Вас з існуючими показниками та їх значеннями.

Температура: оптимальна величина для питних цілей від 7 до 11 градусів Цельсія, гранично-допустима ― плюс 35 градусів; гранична температура води, використовуваної для охолодження теплообмінних апаратів, обумовлена економікою їхньої роботи і технологічних вимог.

Присмак і запах: перешкоджають використанню води для питних цілей; для води питного якості присмак і запах при температурі 20 градусів повинен бути не більше 2 балів.

Зважені речовини: перешкоджають використанню води для господарсько-побутових цілей (допустимий вміст ― не більше 2 мг/л), для живлення парових котлів і для деяких видів виробництв (виробництво тканин, кіноплівки та ін); при вмісті більше 50-100 мг/л можуть викликати забруднення теплообмінних апаратів.

Кольоровість: надає воді неприємного вигляду; вказує на забруднення води органічними речовинами; перешкоджає використанню води для деяких виробництв (наприклад, при виготовленні паперу високих сортів); допустима величина ― в середньому за рік не більше 20 градусів.

Окислюваність: величина окислюваності більше 5-8 мг/л кисню вказує на можливе забруднення джерела стічними водами; викликає спінювання води в парових котлах; вказує на можливість розвитку органічних обростань в охолоджуваних водою теплообмінних апаратах.

Розчинений сухий залишок: величина його у воді джерела, використовуваного для питних цілей, не повинна перевищувати 1000мг/л; підвищений розчинений залишок у воді перешкоджає використанню її для живлення парових котлів з-за зниження економічності їх роботи (збільшення продувки); перешкоджає використанню води для деяких виробництв (синтетичного каучуку, капрону, кіноплівки, конденсаторного паперу).

Жорсткість: підвищена жорсткість викликає перевитрату мила, посилений знос білизни при пранні, утруднення варіння м'яса, овочів; жорсткість води господарсько-питних водопроводів повинна бути не більше 7 мг-екв/л і в особливих випадках ― до 14 мг/л; перешкоджає використанню води для парових казанів і деяких видів виробництв (фарбування тканин, виробництво штучного волокна і т. д.); підвищена карбонатна жорсткість додаткової води при оборотних системах водопостачання призводить до відкладення карбонату кальцію в теплообмінних апаратах і в охолоджувальних пристроях (градирнях, бризкальних басейнах).

Активна реакція (рН): у воді питних водопроводів значення рН має бути в межах 6,5 ― 9,5; малі значення рН зазвичай викликають корозію труб, що може погіршити смак води; спільно з іншими показниками якості води (температура, загальна кислотність, вміст кальцію і розчинений залишок) дозволяє судити про здатність води отлагать у водопровідних трубах і охолоджуваної апаратурі карбонат кальцію або викликати корозію омиваних металевих поверхонь з утворенням на них горбистих залізистих наростів.

Залізо: підвищений вміст заліза у воді господарсько-питного водопроводу впливає на смак води, може викликати псування білизни і появу іржавих плям на санітарно-техничексих приладах; вміст заліза у питній воді не повинен перевищувати 0,3 мг/л; перешкоджає використанню води для деяких виробництв (фарбування тканин, виробництво кіноплівки тощо); у деяких випадках є причиною утворення у водопровідних трубах залізистих відкладень.

Сульфати та хлориди: зумовлюють агресивність води по відношенню до бетону на силікатному цементі.

Фториды: повышение их содержания обуславливает повышенную минерализацию воды, что препятствует ее использованию для питания паровых котлов и для некоторых производств (гидрометаллургическая переработка цветных металлов, синтетический каучук, капрон и др.); недостаток фтора в питьевой воде ― менее 0,5 мг/л,- а также избыток его ― более 1,5 мг/л ― при длительном употреблении такой воды вызывают заболевание зубов.

Аммиак, нитраты, нитриты: наличие их служит сигналом о возможном загрязнении источника бытовыми сточными водами.

Кремнекислота: її наявність перешкоджає використанню води для живлення котлів високого тиску (через відкладення силікатною накипу на стінках котлів і лопатках турбін).

Вільна вуглекислота: може викликати корозії бетонних споруд та водопровідних труб.

Розчинений кисень: посилює корозію металу котлів, теплообмінної апаратури, тепломереж і водопровідних труб.

Сірководень: надає воді неприємний запах; викликає корозію труб і їх заростання в результаті розвитку серобактерий.

Загальне число бактерій: є загальним показником розвитку мікрофлори та микрофауны у воді; для води питного якості допускається наявність не більше 100 бактерій в 1 мл води.

Кишкова паличка: є показником забруднення води виділеннями людини і тварин; у воді питної якості допускається наявність не більше 3 кишкових паличок в 1 літрі води.

Гордієнко Н.В., Likar.info

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner